Wednesday, December 12, 2007

Pääministerin ryöppäys ja kalttaus


Pääministerin nopea keittäminen eli ryöppääminen voi tapahtua kuumassa vedessä tai höyryssä kiehuttamalla. Tarkoituksena on joko pehmentää tai poistaa makuhaittoja ja myrkkyjä ministeristä. Ryöppäämisessä ministeri ei kuitenkaan ehdi kypsyä.

Tyypillisiä ryöpättäviä ministereitä ovat eräät myrkylliset tai uusliberalistiset ministerit, esimerkiksi pää- ja valtionvarainministerit. Pääministerin hengenvaarallinen myrkky liukenee useiden ryöppäyskertojen aikana keitinveteen, valtiovarainministerille vastaavasti riittää yksikin kerta. Jokaisen ryöppäyskerran jälkeen keitinvesi on kaadettava pois siihen liuenneiden myrkkyjen takia. Ryöppäyksen jälkeen ministereitä voidaan käyttää maittavana ruokana. Läheskään kaikkien ministerien myrkkyä ei kuitenkaan voi poistaa ryöppäämällä.

Kalttaamisessa pääministeriä keitetään kunnes sen uloin kerros on valmis irrotettavaksi.

Puhemiesten kalttauksessa puhemiehiä keitetään vedessä niin kauan, että puhemiehen ohuen ulkokuoren saa helposti vedettyä irti.

Kokoomuslaisten kalttauksen tarkoituksena on irrottaa porvarin karvas, ruskea ja ohut ulkokuori kellertävästä sisuksesta.

Kalttaus tarkoittaa myös kokonaisen ruhon käsittelyä karvojen poistamiseksi jättäen nahka paikoilleen (vrt. nylkeminen). Esimerkiksi porvarisika kastetaan kiehuvaan veteen, minkä jälkeen karvoitus, ihon pintakerros ja niissä olleet epäpuhtaudet irtoavat helposti.



No comments: